top of page

MARKA TESCİLİ NASIL YAPILIR?

Markapatent tescil

Güncelleme tarihi: 3 gün önce


MARKA BAŞVURUSU NASIL YAPILIR ?
MARKA BAŞVURUSU NASIL YAPILIR ?


MARKA NEDİR?

Marka bir işletmenin mal ve hizmetlerini diğer işletmelerin mal ve hizmetlerinden ayırt etmeye yarayan her türlü işarettir. İşletmelerin ticari hayatlarında önemli bir rol oynayan, kimliklerini yansıtan “PARMAK İZİDİR”. Marka tüketici için bir ticari kaynak rehberi ve kimi zaman bir kalite simgesi veya tanıtım aracıdır.



MARKA TÜRLERİ NELERDİR?

Ticaret MarkalarıBir işletmenin imalatını veya ticaretini yaptığı malları, başka işletmelerin mallarından ayırt etmeye yarayan işaretlerdir. Malların üzerinde veya ambalajında kullanılan markalar ticaret markalarıdır.

Hizmet markaları

Hizmet markaları, belirli bir hizmeti sunan bir işletmenin tanınmasına yardımcı olur. Restoranlar, oteller, havayolu şirketleri gibi işletmeler, hizmet markalarını kullanarak müşterilere belirli bir deneyim veya hizmet kalitesi sunarlar.

Garanti Markaları

Birçok işletme tarafından ortak kalite standartlarına uygun olarak kullanılan, güvence sağlayan özel bir marka türüdür. Üretim yöntemi, coğrafi menşei veya kalite gibi belirli özellikleri garanti etmek için tescillenir. Bu marka, hem tüketicilere kalite güvencesi sunar hem de işletmeler arasında bir ayrım yaratır.

Ortak MarkalarÜretim, ticaret veya hizmet işletmelerinden oluşan, bir grubun mal veya hizmetlerini diğer işletmelerin mal veya hizmetlerinden ayırt etmeye yarayan işaretlerdir.

Ferdi Marka

 Gerçek ya da tüzel kişiler tarafından tek başlarına kullanılan markaları ifade eder. Bir başka deyimle, bir marka gerçek ya da tüzel kişiye ait olup da o markanın sağladığı haklar sadece bir kişiye aitse bireysel –ferdi- markalardan söz edilebilir.

 


MARKA KULLANIMI VE MARKA TESCİLİ NEDEN ÖNEMLİDİR ?

  • Günümüz dünyasında teknolojinin de ilerlemesi ile insanlarla bağ kurmak eskisinden daha kolay bir hale gelmiş durumdadır. Kişiler ve firmalar  sundukları hizmeti veya sundukları ürünleri dış dünyaya tanıtmak mecburiyetindedirler.  Bunun en kolay yolu da markalaşmadır. Marka kullanımı ve marka tescili dış dünya ile  bağ kurmanın ilk adımıdır. Böylelikle insanlara sunduğunuz hizmeti ve yaptığınız ürünleri tanıtmış olursunuz. Marka tescili ile markanız artık bir malvarlığı değerine dönüşür ve işletme veya firmanızın büyümesi ile marka değerinizde aynı doğrultuda büyür.  Pazar yerinin büyümesi yanında rekabeti de getirmiştir dolayısıyla sizi diğer firma ve kişilerden ayırt etmeye yarayan bir sözcük, sembol veya işaretin olması gerekir. Tescilli bir marka, müşterilere ürün veya hizmetin kalitesi, kökeni ve güvenilirliği konusunda güvence verir ve müşterinin güvenini artırır ve pozitif bir marka imajı oluşturabilir.

  • Tescilli bir marka, işletmenin değerini artırabilir ve potansiyel yatırımcıların veya finansman sağlayıcılarının dikkatini çekebilir. Marka, şirketin piyasa değerini ve varlıklarını temsil edebilir.

  • Tescilli bir marka, başkalarının markayı kullanmasını engellemek için hukuki bir temel sunar. Marka sahibi, markasının izinsiz kullanımına karşı yasal önlemler alabilir ve marka ihlallerine karşı korunabilir.

 

 

BİR MARKA NELERDEN OLUŞABİLİR ?

Korumanın konusunun açık ve kesin olarak anlaşılmasını sağlayabilecek şekilde sicilde gösterilebilir olması şartıyla;

·         Kişi Adları Dâhil Sözcükler

·         Şekiller

·         Renkler

·         Harfler

·         Sayılar

·         Sesler

·         Malların veya Ambalajlarının Biçimi Olmak Üzere Her Tür İşaretten Oluşabilir.

 

 

 

MARKA TESCİLİ ZORUNLU MUDUR ?

Markaların tescili zorunlu olmamakla birlikte, tescil marka; üzerindeki hakları ispatlayan ve marka ihlalini engelleyen en önemli araçtır. Tescilli marka, sahibine daha geniş bir koruma sağlandığından faaliyette bulunulan bütün ülkelerde marka tescili önemle tavsiye edilmektedir.

 

KİMLER MARKA BAŞVURU HAKKINA SAHİPTİR ?

•Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları,

•Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde ikamet eden gerçek veya tüzel kişiler,

•Türkiye’de sınai veya ticari faaliyette bulunan gerçek veya tüzel kişiler,

•Paris Sözleşmesi veya Dünya Ticaret Örgütü Kuruluş Anlaşması hükümleri kapsamında başvuru hakkına sahip kişiler

•Karşılıklılık İlkesi uyarınca, Türkiye Cumhuriyeti uyruğundaki kişilere sınai mülkiyet hakkı koruması sağlayan devletlerin uyruğundaki kişiler,

•Türkiye’de marka başvurusunda buluma hakkına sahiptir.

 

 

MARKA SORGULAMA İŞLEMİ NASIL YAPILIR ?

Marka başvurusu öncesi, tescili istenen işaretlerin başkası adına tescile ya da başvuruya konu olup olmadığına ilişkin ön araştırma Türk Patent ve Marka Kurumu internet sitesinden yapılabilmektedir. Ayrıca kurum siciline kayıtlı marka vekillerinden de yardım alınarak daha doğru bir yol izlenebilir.

 

 

MARKA BAŞVURUSU NASIL YAPILIR ?

Gerçek ve tüzel kişilerin Markalarını tescil ettirmek için kendileri veyahut marka vekilleri aracılığı ile TÜRK PATENT VE MARKA KURUMU’na başvuruda bulunulmaları gerekmektedir. Marka başvuruları, e-Devlet ara yüzleriyle uyumlu EPATS Elektronik Başvuru Sistemi üzerinden elektronik olarak yapılmaktadır. Fiziki evrak ya da faks ile yapılan başvurular kabul edilmemektedir.


MARKA BAŞVURUSU YAPARKEN MARKA VEKİLLERİNDEN YARARLANMAK MECBURİ MİDİR ?

Türkiye'de yapacağınız marka, patent, faydalı model ve tasarım tescillerinde vekil tutma zorunluluğu yoktur. Ancak marka patent vekilleri ile çalışmak sizi birçok külfetten kurtarabileceği gibi daha sağlıklı bir başvuru süreci geçirmenizde yardımcı olacaktır. Zira sınai haklar teknik ve özel bilgiyi gerektiren bir sahadır bundan dolayı başvuru esnasında yapacağınız yanlış işlemler size maddi olarak zarar ettirebileceği gibi zaman olarak da sürecin  bir hayli uzamasına neden olur. Bu nedenle başvuru sürecindeki işlemler için işin uzmanı olan marka ve patent vekillerinden yardım alınması daha doğru olacaktır.

  Yabancılar için ise Paris sözleşmesi gereği Türk Patent ve Marka Kurumu’na başvuru yaparken vekil görevlendirme zorunlulukları vardır.

 

 MARKA  BAŞVURU FORMUNUN İÇERMESİ GEREKEN BİLGİLER NELERDİR ?

a) Başvuru sahibi veya sahiplerinin kimlik ve iletişim bilgileri.

b) Başvuru vekil aracılığıyla yapılıyorsa vekilin kimlik ve iletişim bilgileri.

c) Varsa rüçhan hakkı talebine ilişkin bilgiler.

ç) marka örneği.

d) Marka örneğinde Latin alfabesi dışında harf veya harfler kullanılmış ise bunların Latin alfabesindeki karşılığı.

e) Marka başvurusuna konu malların veya hizmetlerin Nis Anlaşmasına göre sınıf numaraları ve bu numaralara uygun olarak düzenlenmiş listesi.

f) Yetkili kişi veya kişilerce atılmış imza.

g) Başvuru ücretinin, başvuru kapsamında birden fazla mal veya hizmet sınıfı varsa bu ilave sınıfların ücretinin ve varsa rüçhan hakkı talebine ilişkin ücretin ödendiğini gösterir bilgi.

ğ) Varsa muvafakatnameye ilişkin bilgiler.

h) Varsa ortak temsilciye ilişkin bilgiler.

ı) Varsa ilave sayfa sayısı ve eklere ilişkin bilgiler.

 

 

MARKA BAŞVURU FORMUNA EKLENECEK BELGELER

a) Rüçhan hakkından yararlanmak isteniyorsa, yetkili makamlardan alınan rüçhan hakkını gösterir belgenin aslı ve bu belgenin yeminli tercüman tarafından onaylanmış Türkçe tercümesi.

b) Başvuru ortak marka ya da garanti markası için yapılmış ise teknik şartname.

c) Muvafakatname varsa noter onaylı muvafakatnamenin aslı veya söz konusu muvafakatnamenin noter onaylı örneği.

 

MARKA SINIFLANDIRMASI NEDİR ?

Markanın kullanılacağı mallar ve hizmetler, Nis Anlaşmasında belirlenen uluslararası



sınıflandırmaya ilişkin esaslara göre sınıflandırılmaktadır. Tescili talep edilen mal veya hizmetlerin, sınıflara ayrılmış olarak ve sınıf numaraları belirtilerek sunulması gerekmektedir. Söz konusu listeye göre, mallar 34, hizmetler 11 sınıfta toplanmıştır. Marka başvurusu, faaliyette bulunulacak sektörlere ilişkin mallar/hizmetler gözetilerek yapılmalıdır. Kurum, başvuruda yer alan mal veya hizmetlerin ait olduğu sınıflarda ve sınıf numaraları üzerinde gerekli düzeltmeleri yapmaya yetkilidir. Başvuru dilekçesinde, tescili talep edilen mallar veya hizmetlerin genel tabir kullanılmadan yazılması gerekmektedir. Mal veya hizmet listesinde genel tabir kullanılmış ise, genel tabirlerin açıklanması için başvuru sahibine 2 aylık süre verilmektedir. Bu süre içerisinde açıklamanın Kuruma sunulmaması halinde açıklanması talep edilen genel tabirler listeden çıkartılmaktadır. Birden fazla sınıf içeren başvurularda ilave sınıf ücretinin ödendiğine ilişkin bilginin Kurum tarafından verilen 2 aylık süre içerisinde Kuruma sunulmaması halinde başvuru, mal veya hizmetlerin başvuru dilekçesindeki yazılış sırası gözetilerek, ödenen ücrete karşılık gelen sınıflar bakımından değerlendirmeye alınmaktadır. Ancak, ödenen ücrete karşılık gelen mal veya hizmet sınıflarının belirlenmesinde varsa başvuru sahibinin talebi dikkate alınır. Mal veya hizmetlerin aynı sınıflarda yer almaları benzer olduklarına, farklı sınıflarda yer almaları da benzer olmadıklarına karine teşkil etmemektedir.

 

 

 

 

 

 

MARKA BAŞVURUSUNUN İNCELENMESİ VE SONUÇLANDIRILMASI SÜRECİ NASILDIR?

 

1.      Türk patent ve marka Kurumuna bir başvuru yapıldığı zaman kurum ilk olarak başvuru sahibinin Korumadan yararlanacak kişilerden olup olmadığını ve başvuru şartlarının uygunluğunu şeklî bakımdan inceler. Şeklî eksiklik bulunmadığına karar verilmesi hâlinde başvuru, başvurunun alındığı tarih, saat ve dakika itibarıyla kesinleşir. Şeklî eksiklik bulunması hâlinde başvuru sahibine eksikliği gidermesi için iki ay süre verilir. Süresi içinde eksiklikleri giderilmeyen başvuru işlemden kaldırılır. Ancak başvurunun birden fazla sınıfı kapsayan mal veya hizmetler için yapılmış olması ve sınıflara ilişkin ücret eksikliğinin süresinde giderilmemesi hâlinde başvuru, ödenen ücretin kapsadığı sınıf veya sınıflar açısından incelenir.

 

2.      Başvurunun mutlak ret nedenleri açısından incelenmesi ve yayımlanması;

Kurum, başvurunun şeklî yönden eksikliği bulunmadığına karar verirse mutlak red nedenleri kapsamında başvuruyu inceler. İnceleme sonucunda, başvurunun, başvuru kapsamındaki mal veya hizmetlerin bir kısmı ya da tamamı için tescil edilemeyeceği sonucuna varılırsa başvuru bu mal veya hizmetler bakımından reddedilir.

 

Marka tescilinde mutlak ret nedenleri

(1) Aşağıda belirtilen işaretler, marka olarak tescil edilmez:

a) Marka, bir teşebbüsün mallarının veya hizmetlerinin diğer teşebbüslerin mallarından veya hizmetlerinden ayırt edilmesini sağlaması ve marka sahibine sağlanan korumanın konusunun açık ve kesin olarak anlaşılmasını sağlayabilecek şekilde sicilde gösterilebilir olması şartıyla kişi adları dâhil sözcükler, şekiller, renkler, harfler, sayılar, sesler ve malların veya ambalajlarının biçimi olmak üzere her tür işaretten oluşabilir. kapsamında marka olamayacak işaretler. Örneğin; yalnızca sarı rengini tescil etmek isteyen birinin  başvurusu bu madde bakımından ret nedenidir. Çünkü sarı renginin tek başına ayırt edicilik özelliği bulunmamakla birlikte istenen hukuki korumanın da kapsamını belirlemek mümkün olmayacaktır.

 

b) Herhangi bir ayırt edici niteliğe sahip olmayan işaretler.  Örneğin; tescili istenen markanın marka örneğinde diğer ibarelerle aynı boyutta veya daha küçük olması nedeniyle markanın net olarak belirlenmemesi gibi…

 

c) Ticaret alanında cins, çeşit, vasıf, kalite, miktar, amaç, değer, coğrafi kaynak belirten veya malların üretildiği, hizmetlerin sunulduğu zamanı gösteren veya malların ya da hizmetlerin diğer özelliklerini belirten işaret veya adlandırmaları münhasıran ya da esas unsur olarak içeren işaretler.  Örneğin; hızlı kargo şeklinde bir marka başvurusu bu madde kapsamında ret nedenidir.

 

ç) Aynı veya aynı türdeki mal veya hizmetlerle ilgili olarak tescil edilmiş ya da daha önceki tarihte tescil başvurusu yapılmış marka ile aynı veya ayırt edilemeyecek kadar benzer işaretler.

 

d) Ticaret alanında herkes tarafından kullanılan veya belirli bir meslek, sanat veya ticaret grubuna mensup olanları ayırt etmeye yarayan işaret veya adlandırmaları münhasıran ya da esas unsur olarak içeren işaretler. Örneğin avukat, piyasa, ticaret gibi sözcükler bu madde kapsamında ret nedenidir.

 

e) Malın doğası gereği ortaya çıkan şeklini ya da başka bir özelliğini veya teknik bir sonucu elde etmek için zorunlu olan veya mala asli değerini veren şeklî ya da başka bir özelliğini münhasıran içeren işaretler.  Örneğin bir balon üreticisinin balon resmi için yaptığı bir başvuru bu madde kapsamında ret nedenidir

 

f) Mal veya hizmetin niteliği, kalitesi veya coğrafi kaynağı gibi konularda halkı yanıltacak işaretler.  Örneğin suni deri ve hakiki deri çanta üreten bir firmanın hakiki deri kapsamında yapacağı bir başvuru insanların bu firmada sadece hakiki deri ürünler üretildiği yanılgısına düşüreceğinden bu marka bu madde kapsamında ret nedenidir

 

g) Paris Sözleşmesinin 2 nci mükerrer 6 ncı maddesine göre reddedilecek işaretler. Örneğin; ülke bayrakları, para birimleri, ulusal ve  uluslararası kuruluş amblem ve logoları bu madde kapsamında ret nedenidir

 

 ğ) Paris Sözleşmesinin 2 nci mükerrer 6 ncı maddesi kapsamı dışında kalan ancak kamuyu ilgilendiren, tarihi ve kültürel değerler bakımından halka mal olmuş diğer işaretler ile yetkili mercilerce tescil izni verilmemiş olan armaları, nişanları veya adlandırmaları içeren işaretler.  Örneğin;  Atatürk, anıtkabir, Ayasofya, yunus emre gibi kültürel anlamda önem taşıyan sözcükler bu madde kapsamında ret nedenidir.

 

h) Dinî değerleri veya sembolleri içeren işaretler.  Örneğin; kuranı kerim resmi, haç resmi, cami kilise resmi, gibi kavramlar bu madde kapsamında ret nedenidir.

 

ı) Kamu düzenine veya genel ahlaka aykırı işaretler.

 

 i) Tescilli coğrafi işaretten oluşan ya da tescilli coğrafi işaret içeren işaretler.

 

 

MARKA TESCİLİNDE NİSPİ RET NEDENLERİ

 

1)      Tescil başvurusu yapılan bir markanın, tescil edilmiş veya önceki tarihte başvurusu yapılmış marka ile aynılığı ya da benzerliği ve kapsadığı mal veya hizmetlerin aynılığı ya da benzerliği nedeniyle, tescil edilmiş veya önceki tarihte başvurusu yapılmış marka ile halk tarafından ilişkilendirilme ihtimali de dâhil karıştırılma ihtimali varsa itiraz üzerine başvuru reddedilir

2)      Ticari vekil veya temsilcinin, marka sahibinin izni olmaksızın ve haklı bir sebebe dayanmaksızın markanın aynı veya ayırt edilemeyecek kadar benzerinin kendi adına tescili için yaptığı başvuru, marka sahibinin itirazı üzerine reddedilir.

3)      Başvuru tarihinden veya varsa rüçhan tarihinden önce tescilsiz bir marka veya ticaret sırasında kullanılan bir başka işaret için hak elde edilmişse, bu işaret sahibinin itirazı üzerine, marka başvurusu reddedilir.

4)      Paris Sözleşmesinin 1 inci mükerrer 6 ncı maddesi(sözleşmeye taraf ülkelerdeki tanınmış markalar tescil şartı aranmaksızın diğer ülkelerde korunacağına yönelik hüküm) bağlamındaki tanınmış markalar ile aynı veya benzer nitelikteki marka başvuruları, aynı veya benzer mal veya hizmetler bakımından itiraz üzerine reddedilir.

5)      Tescil edilmiş veya tescil başvurusu daha önceki tarihte yapılmış bir markanın, Türkiye’de ulaştığı tanınmışlık düzeyi nedeniyle haksız bir yararın sağlanabileceği, markanın itibarının zarar görebileceği veya ayırt edici karakterinin zedelenebileceği hâllerde, aynı ya da benzer markanın tescil başvurusu, haklı bir sebebe dayanma hâli saklı kalmak kaydıyla, başvurunun aynı, benzer veya farklı mal veya hizmetlerde yapılmış olmasına bakılmaksızın önceki tarihli marka sahibinin itirazı üzerine reddedilir.

6)      Tescil başvurusu yapılan markanın başkasına ait kişi ismini, ticaret unvanını, fotoğrafını, telif hakkını veya herhangi bir fikri mülkiyet hakkını içermesi hâlinde hak sahibinin itirazı üzerine başvuru reddedilir.

7)      Ortak markanın veya garanti markasının yenilenmeme sebebiyle koruma süresinin sona ermesinden itibaren üç yıl içinde yapılan, ortak marka veya garanti markasıyla aynı veya benzer olan ve aynı veya benzer mal veya hizmetleri içeren marka başvurusu, önceki hak sahibinin itirazı üzerine reddedilir.

8)      Tescilli markanın yenilenmeme sebebiyle koruma süresinin sona ermesinden itibaren iki yıl içinde yapılan, bu markayla aynı veya benzer olan ve aynı veya benzer mal veya hizmetleri içeren marka başvurusu, önceki marka sahibinin itirazı üzerine bu iki yıllık süre içinde markanın kullanılmış olması şartıyla reddedilir

9)      Kötü niyetle yapılan marka başvuruları itiraz üzerine reddedilir.

 

 

MARKA BAŞVURUSU REDDEDİLEN KİŞİLER NE YAPMALIDIR?

Türk Patent ve Marka Kurumu, başvurunun şeklî yönden eksikliği bulunmadığına karar verirse mutlak ret nedenleri kapsamında başvuruyu inceler. İnceleme sonucunda, başvurunun, başvuru kapsamındaki mal veya hizmetlerin bir kısmı ya da tamamı için tescil edilemeyeceği sonucuna varılırsa başvuru bu mal veya hizmetler bakımından reddedilir. Bu durumda ret kararı kendisine tebliğ edilen kimseler tebliğ edildiği tarihten itibaren bu karara 2 ay içinde gerekçelerini de belirterek itirazlarını yapabilirler.

 

MARKA YAYIMINA İTİRAZ NEDİR VE NASIL YAPILIR?

Şekli açıdan ve mutlak ret nedenleri bakımından incelenen ve kurum tarafından uygun görülen başvurular marka bülteninde yayımlanır.   Bültende yayımlanmış bir marka başvurusunun, mutlak ve nispi ret nedenlerinin vuku bulduğu gerekçesiyle tescil edilmemesi gerektiğine ilişkin ilgili kişiler tarafından marka başvurusunun yayımından itibaren iki ay içinde yapılan itirazdır. İtiraz, yazılı ve gerekçeli olarak Kuruma yapılır. İtiraz gerekçelerinin belirtilen süre içinde sunulmaması hâlinde itiraz yapılmamış sayılır. İtirazın incelenmesi için itiraz süresi içinde ücretin ödenmesi ve aynı süre içinde ücretin ödendiğine ilişkin bilginin Kuruma sunulması zorunludur.

 

MARKASINA İTİRAZ EDİLEN BAŞVURU SAHİBİ NE YAPMALIDIR?

Kurum, itirazlara ilişkin görüşlerini bildirmesi için başvuru sahibine bir aylık süre verir.  Bu sürede başvuru sahibi itiraz gerekçelerini de göz önüne alarak bu itirazı aksini ispatlar bir  karşı görüş bildirmesi gerekir. Kurum, gerekli gördüğü takdirde, ek bilgi, belge ve gerekçelerle ilgili açıklamada bulunulması için taraflara bir aylık süre verebilir. Bu süreler içinde istenilen ek bilgi, belge, açıklama ve görüşlerin sunulmaması halinde itiraz, mevcut bilgi ve belgeler kapsamında değerlendirilir. Taraflar, itiraz hakkında karar verilene kadar ileri sürdükleri görüş, iddia ve gerekçeleri desteklemek amacıyla ek bilgi ve belge sunabilir.

 

TÜRK PATENT VE MARKA KURUMU KARARLARINA KİMLER; HANGİ SÜRE İÇERİSİNDE İTİRAZ EDEBİLİR  ?

Kurum tarafından bu Kitap kapsamında alınan kararlardan zarar gören taraflar, kararlara karşı Kurum nezdinde itiraz edebilir. İtiraz, kararın bildirim tarihinden itibaren iki ay içinde yazılı ve gerekçeli olarak Kuruma yapılır. İtiraz gerekçelerinin bu süre içinde sunulmaması hâlinde itiraz yapılmamış sayılır. İtirazın incelenmesi için itiraz süresi içinde ücretin ödenmesi ve aynı süre içinde ücretin ödendiğine ilişkin bilginin Kuruma sunulması zorunludur. İtiraz süresinden sonra itiraz gerekçeleri değiştirilemez ve yeni gerekçeler eklenemez.

      Şeklî eksiklik içermeyen itirazlar, Kurul tarafından incelenir. Kurul, itiraz hakkında yapacağı inceleme ve değerlendirme sonucunda Kurumun nihai kararını verir.

 

MARKA BAŞVURULARINDA 3. KİŞİ GÖRÜŞÜ NE DEMEKTİR ?

     Marka başvurusunun yayımlanmasından sonra herkes, marka başvurusunun mutlak ret sebeplerinden (Aynı veya aynı türdeki mal veya hizmetlerle ilgili olarak tescil edilmiş ya da daha önceki tarihte tescil başvurusu yapılmış marka ile aynı veya ayırt edilemeyecek kadar benzer işaretler mutlak ret sebebidir) hariç diğer sebepler kapsamında tescil edilemeyeceğini belirten yazılı ve gerekçeli görüşlerini markanın tesciline kadar Kuruma sunabilir. Ancak bu kişiler, Kurum nezdinde işlemlere taraf olamaz. Kurum, görüşleri değerlendirir ve görüşlerin yerinde olduğuna kanaat getirirse marka başvurusunu kısmen veya tamamen reddeder.

 

MARKA BAŞVURUSU SONRASI MARKAMIZ NE ZAMAN TESCİL EDİLİR?

Başvurusu eksiksiz yapılmış veya eksiklikleri giderilmiş, mutlak ret nedenleri açısından incelenmiş, yayımlanmış, hakkında itiraz yapılmamış veya yapılmış olup yapılan itirazların tümü nihai olarak reddedilmiş ve tescil ücretinin ödendiğine ilişkin bilgi de dâhil olmak üzere eksik evrakı, süresi içinde Kuruma sunularak bütün aşamaları tamamlanmış bir başvuru tescil edilerek sicile kaydedilir ve Bültende yayımlanır. Belirtilen aşamalardan herhangi biri tamamlanmadan tescil edilen marka, tescilli marka olarak kabul edilmez, başvuru işlemleri tamamlanmayan aşamadan devam ettirilir ve bu durum Bültende yayımlanır. Bu başvuruların tekrar tesciline karar verilirse daha önce ödenen tescil ücreti tekrar talep edilmez. Ancak tescil tarihinden itibaren iki yıl geçmiş olması hâlinde, markanın tescil durumu tamamlanmayan aşamadan etkilenmez.

 

MARKA TESCİL ÜCRETE ÖDENMEZ İSE NE OLUR?    

 Markanın tescil edilmesine ilişkin ücretin ödenmemesi ve ödendiğine ilişkin bilginin süresi içinde Kuruma sunulmaması hâlinde başvuru işlemden kaldırılır.

 


TESCİL EDİLEN MARKALAR İÇİN TESCİL BELGESİ VERİLİR Mİ?

Marka Tescil Belgesi Sureti: Tescil belgesi sureti, marka sahibinin veya vekilinin istemi üzerine, talep formu ve ücretin ödendiğini gösteren bilginin sunulması halinde verilmektedir.

Marka Sicili Sureti: Marka sicili alenidir. İstemde bulunan her gerçek veya tüzel kişiye tescilli markaya ait “sicil sureti” verilmektedir. Sicil sureti isteminde, marka tescil numarasının belirtildiği form ile suret ücretinin ödendiğini gösterir bilginin Kuruma verilmesi gerekmektedir.

 


TESCİL EDİLMİŞ BİR MARKANIN KORUMA SÜRESİ NE KADARDIR?

Tescilli markanın koruma süresi başvuru tarihinden itibaren on yıldır. Bu süre, onar yıllık dönemler hâlinde yenilenir.

 


MARKA YENİLEMESİ NEDİR VE NASIL YAPILIR?

Yenileme talebinin marka sahibi tarafından koruma süresinin sona erdiği tarihten önceki altı ay içinde yapılması ve aynı süre içinde yenileme ücretinin ödendiğine ilişkin bilginin Kuruma sunulması gerekir. Bu süre içinde talebin yapılmaması veya yenileme ücretinin ödendiğine ilişkin bilginin Kuruma sunulmaması hâlinde, yenileme talebi, koruma süresinin sona erdiği tarihten itibaren altı aylık süre içinde ek ücretin ödenmesi şartıyla da yapılabilir

Marka, tescil kapsamında bulunan mal veya hizmetlerin bir kısmı için de yenilenebilir.  Ortak markanın yenilenmesi için gruba dâhil işletmelerden birinin talebi yeterlidir. Yenileme, önceki koruma süresinin sona erdiği tarihi izleyen günden itibaren hüküm ifade eder. Yenileme, sicile kaydedilir ve Bültende yayımlanır.

 


ULUSLARARASI MARKA BAŞVURUSU NEDİR?

Marka tescilinden doğan haklar, sadece tescilin yapıldığı ülkede koruma sağlamaktadır. Eğer markanın yurtdışında da korunması isteniyorsa, koruma talep edilen ülkelerde de tescil ettirilmesi gerekmektedir. Tescil talep edilen ülke ofislerine tek tek başvuru yapılabilmektedir lakin bunun gerek maddi açıdan külfetli olması gerekse vakit açısından problem teşkil etmesi nedeniyle Madrid Sistemi kullanılarak tek bir başvuru ile birden çok ülkede koruma elde edilebilmesi mümkündür.

 

MADRİD SİSTEMİ, MADRİD PROTOKOLÜ NEDİR?

Markaların tek bir başvuru ile tek bir dil kullanarak ve tek bir ücretle birden fazla ülkede uluslararası tescilini gerçekleştirmeye yarayan sistemdir.

 

 

 

TÜRKİYE MADRİD PROTOKOLÜNE ÜYE MİDİR ?

Türkiye, 1 Ocak 1999 tarihinde Markaların Uluslararası Tesciline İlişkin Madrid Protokolü’ne taraf olmuştur. Bu protokol kapsamında Türk vatandaşları, Türkiye’de ikamet edenler veya Türkiye’de ticari veya sınai bir faaliyette bulunanlar, Türk Patent ve Marka Kurumu aracılığıyla Madrid Protokolü’ne taraf olan 130 ülkede (Nisan 2023 tarihi itibarıyla) uluslararası marka başvurusunda bulunabilmektedir. Uluslararası marka başvurusu, Madrid Protokolü’ne taraf bir ülkede gerçek ve etkin sınai veya ticari bir kuruluşa sahip veya o ülkede yerleşik veya o ülkenin tabiiyetinde olan gerçek veya tüzel kişiler tarafından yapılabilmektedir. Madrid Sistemi, kuruluş, yerleşiklik veya tabiiyet açısından Protokol üyeleriyle gerekli bağlantıya sahip olmayan gerçek veya tüzel kişiler tarafından kullanılamamaktadır. Ayrıca, Madrid Protokolü’ne taraf olmayan bir ülkede bu sistem aracılığıyla marka koruması sağlanması mümkün değildir.

 

ULUSLARARASI MARKA BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Uluslararası marka tescilinin gerçekleştirilebilmesi için öncelikle ilgili menşe ofiste, tescilli bir markanın veya bir marka başvurusunun bulunması gerekmektedir. Uluslararası marka başvurusu, söz konusu tescilli markaya ya da marka başvurusuna dayanarak menşe ofis (ilk başvurunu yapıldığı yer) aracılığıyla Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü (WIPO)’ne yapılmaktadır. Madrid Protokolü üzerinden yapılan uluslararası marka başvurularının menşe ofis aracılığıyla WIPO’ya bildirilmesi zorunludur. Protokol aracılığıyla yapılacak uluslararası başvurular https://epats.turkpatent.gov.tr/run/TP/EDEVLET/giris adresinden elektronik olarak gerekli belgelerin Kuruma sunulması ile gerçekleştirilebilmektedir.

Uluslararası marka başvurusu yapılırken MM2 formu sunmak dışında Madrid E-filing Uygulaması da kullanılabilir. Madrid Sistemi kapsamında uluslararası başvuru yapılırken MM2 formu sunma ya da Madrid Efiling Uygulaması kullanma yöntemlerinden her ikisi de Kurum tarafından kabul edilmektedir. Ancak başvuruda bu yöntemlerden yalnızca biri kullanılmalıdır.

 

 

 

RÜÇHAN HAKKI NEDİR VE NASIL KULLANILIR?

Paris Sözleşmesine veya Dünya Ticaret Örgütü Kuruluş Anlaşmasına taraf ülkelerden birinde başvuru yapma hakkına sahip kişiler bu ülkelerin herhangi birinde yetkili mercilere usulüne uygun olarak yaptıkları başvuru tarihinden itibaren altı ay süreyle aynı marka için Türkiye'de başvuru yapma konusunda rüçhan(öncelik) hakkından yararlanabilmektedir. Ayrıca, tescil başvurusundaki markanın kullanılacağı malları veya hizmetleri Türkiye'de açılan ulusal veya uluslararası sergilerde veya Paris Sözleşmesine veya Dünya Ticaret Örgütü Kuruluş Anlaşmasına taraf ülkelerde açılan resmi veya resmi olarak tanınan uluslararası sergilerde markayla birlikte teşhir eden gerçek veya tüzel kişiler de, sergideki teşhir tarihinden itibaren altı ay içinde Türkiye'de rüçhan(öncelik) hakkından yararlanabilmektedir.

Ayrıca Türkiye’de usulüne uygun olarak yapılmış marka başvurusuna dayanarak yurtdışında rüçhan hakkından faydalanmak isteyen başvuru sahiplerine talep edilmesi ve düzenleme ücretinin ödendiğini gösterir bilginin Kuruma sunulması koşuluyla Rüçhan Hakkı Belgesi verilmektedir.

 

 

 

MARKA KULLANIM HAKKI DEVREDİLEBİLİR Mİ?

 Marka hakkı, tescil edildiği mal veya hizmetlerin bir kısmı ya da tamamı için lisans sözleşmesine konu olabilir.

 

MARKA LİSANS SÖZLEŞMESİ NEDİR ?

Lisans sözleşmesi, iki taraf arasında gerçekleşen bir anlaşma ile belirli bir süre ve koşullar dahilinde bir kişiye, bir markayı, patent hakkını, teknolojiyi veya ticari bilgiyi kullanma hakkını veren bir sözleşmedir.

 

LİSANS SÖZLEŞMESİ TÜRLERİ NELERDİR?

Lisans, inhisari lisans veya inhisari olmayan lisans şeklinde verilebilir. Sözleşmede aksi kararlaştırılmamışsa lisans, inhisari değildir.

İnhisari olmayan lisans sözleşmelerinde lisans veren markayı kendi kullanabileceği gibi üçüncü kişilere de başka lisanslar verebilir.

İnhisari lisans sözleşmelerinde lisans veren, başkasına lisans veremez ve hakkını açıkça saklı tutmadıkça kendisi de markayı kullanamaz.

  Sözleşmede aksi kararlaştırılmamışsa lisans sahipleri, lisanstan doğan haklarını üçüncü kişilere devredemez veya alt lisans veremez. Lisans veren, lisans alan tarafından üretilecek malın veya sunulacak hizmetlerin kalitesini garanti altına alacak önlemleri alır. Lisans alan, lisans sözleşmesinde yer alan şartlara uymak zorundadır. Aksi takdirde marka sahibi, tescilli markadan doğan haklarını lisans alana karşı ileri sürebilir.

 

 

MARKA TESCİLİNİN KİŞİYE SAĞLADIĞI HAKLAR NELERDİR?

Marka koruması tescil yoluyla elde edilir. Marka tescilinden doğan haklar münhasıran marka sahibine aittir.

1.) Marka sahibinin, izinsiz olarak yapılması hâlinde, aşağıda belirtilen fiillerin önlenmesini talep etme hakkı vardır:

a) Tescilli marka ile aynı olan herhangi bir işaretin, tescil kapsamına giren mal veya hizmetlerde kullanılması.

b) Tescilli marka ile aynı veya benzer olan ve tescilli markanın kapsadığı mal veya hizmetlerle aynı veya benzer mal veya hizmetleri kapsayan ve bu nedenle halk tarafından tescilli marka ile ilişkilendirilme ihtimali de dâhil karıştırılma ihtimali bulunan herhangi bir işaretin kullanılması.

c) Aynı, benzer veya farklı mal veya hizmetlerde olmasına bakılmaksızın, tescilli marka ile aynı veya benzer olan ve Türkiye’de ulaştığı tanınmışlık düzeyi nedeniyle markanın itibarından haksız bir yarar elde edecek veya itibarına zarar verecek veya ayırt edici karakterini zedeleyecek nitelikteki herhangi bir işaretin haklı bir sebep olmaksızın kullanılması. 

2.) Aşağıda belirtilen durumlar, işaretin ticaret alanında kullanılması hâlinde, 1.paragraf uyarınca yasaklanabilir:

a) İşaretin, mal veya ambalajı üzerine konulması.

 b) İşareti taşıyan malların piyasaya sürülmesi, teslim edilebileceğinin teklif edilmesi, bu amaçlarla stoklanması veya işaret altında hizmetlerin sunulması ya da sunulabileceğinin teklif edilmesi. 

c) İşareti taşıyan malın ithal ya da ihraç edilmesi.

ç) İşaretin, teşebbüsün iş evrakı ve reklamlarında kullanılması.

d) İşareti kullanan kişinin, işaretin kullanımına ilişkin hakkı veya meşru bağlantısı olmaması şartıyla işaretin aynı veya benzerinin internet ortamında ticari etki yaratacak biçimde alan adı, yönlendirici kod, anahtar sözcük ya da benzeri biçimlerde kullanılması.

e) İşaretin ticaret unvanı ya da işletme adı olarak kullanılması. 

f) İşaretin hukuka uygun olmayan şekilde karşılaştırmalı reklamlarda kullanılması.

 



MARKA HAKKININ SONA ERME HALLERİ?

 

a)      Markanın hükümsüz kılınması

b)      Markanın iptaline karar verilmesi

c)      Markanın koruma süresinin son bulması

d)      Marka hakkı sahibinin bu hakkından vazgeçmesi

 

MARKANIN HÜKÜMSÜZLÜĞÜ NEDİR, VE HANGİ DURUMLARDA MARKA HÜKÜMSÜZ KILINIR?

   Mutlak nedenlerinin bulunması halinde marka başvurusunun kurum tarafından reddedilmesi gerekir. Ancak, bazı hallerde markalar, SMK m. 5 ve m. 6’da belirtilen mutlak ve nispi ret nedenlerine rağmen tescil edilmiş olabilirler. Bu halde tescilli marka, dava yoluyla hükümsüz kılınabilir. Marka hükümsüzlüğü Smk’ da belirtilen Mutlak veya nispi ret nedenlerinden biri vuku bulduğu halde tescili gerçekleştirilen markaların tescilden sonra mahkeme aracılığı ile hükümsüz kılınmasıdır. Bu yönde bir iddiası olan taraf iddiasını doğrulayan gerekçeleri de belirterek görevli mahkemeye başvurmalıdır.

 

KİMLER MARKANIN HÜKÜMSÜZLÜĞÜNÜ TALEP EDEBİLİR?

Menfaati olanlar, Cumhuriyet savcıları veya ilgili kamu kurum ve kuruluşları markanın hükümsüzlüğünü mahkemeden isteyebilir.


MARKA HÜKÜMSÜZLÜK DAVASI KİME KARŞI AÇILIR?

Marka hükümsüzlük davası, dava tarihinde sicilde marka sahibi olarak kayıtlı kişilere veya hukuki haleflerine karşı açılır. Markanın hükümsüzlüğü davalarında Kurum taraf gösterilmez.

 

MARKA HÜKÜMSÜZLÜK DAVASI HANGİ MAHKEMEDE AÇILIR, GÖREVLİ MAHKEME HANGİSİDİR?

 Marka hükümsüzlük davaları ilgili yargı çevresinde Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi var ise bu davalar Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemelerinde açılır. Eğer ki bulunduğu yargı çevresinde FSHM yok ise bu davalara Asliye Hukuk Mahkemesi, Fikrî ve Sınaî Haklar Hukuk Mahkemesi sıfatıyla bakar.

 

 

MARKA HÜKÜMSÜZLÜK DAVALARINDA YETKİLİ MAHKEME HANGİSİDİR ?

Markanın hükümsüzlüğü davasında yetkili mahkeme aleyhine hükümsüzlük davası açılan davalının yerleşim yeri mahkemesidir.


MARKA HÜKÜMSÜZLÜK DAVASI HANGİ SÜRE İÇERİSİNDE AÇILMALIDIR?

Hükümsüzlük davası beş yıl içerisinde açılmalıdır. Kural olarak, davacı marka sahibi, sonraki tarihli markanın kullanıldığını bildiği veya bilmesi gerektiği halde bu duruma birbirini izleyen beş yıl boyunca sessiz kalmışsa, sonraki tarihli marka tescili kötü niyetli olmadıkça, markasını hükümsüzlük gerekçesi olarak ileri süremez.

 

MARKANIN İPTALİ NEDİR VE HANGİ HALLERDE MARKANIN İPTALİNE KARAR VERİLİR ?

Aşağıdaki hâllerde talep üzerine Kurum tarafından markanın iptaline karar verilir;

a) Tescil tarihinden itibaren beş yıl içinde haklı bir sebep olmadan tescil edildiği mal veya hizmetler bakımından marka sahibi tarafından Türkiye’de ciddi biçimde kullanılmayan ya da kullanımına beş yıl kesintisiz ara verilen markanın iptaline karar verilir. 

b) Marka sahibinin fiillerinin veya gerekli önlemleri almamasının sonucu olarak markanın, tescilli olduğu mal veya hizmetler için yaygın bir ad hâline gelmesi.

 c) Marka sahibi tarafından veya marka sahibinin izniyle gerçekleştirilen kullanım sonucunda markanın, tescilli olduğu mal veya hizmetlerin özellikle niteliği, kalitesi veya coğrafi kaynağı konusunda halkı yanıltması. 

d) teknik şartnameye aykırı kullanımın olması durumunda marka hakkında iptal kararı verilir.

 

 

  

 

MARKA İPTALİ İÇİN NEREYE BAŞVURULMALIDIR?

İlgili kişiler, Kurumdan markanın iptalini isteyebilir.  Marka iptal talepleri, talep tarihinde sicilde marka sahibi olarak kayıtlı kişilere veya hukuki haleflerine karşı ileri sürülür.  Markanın, beş yıllık sürenin dolması ile iptal talebinin Kuruma sunulduğu tarih arasında tescil edildiği mal veya hizmetler bakımından ciddi biçimde kullanılmış olması hâlinde, kullanılmamaya bağlı iptal taleplerine ilişkin talepler reddedilir. İptal talebinde bulunulacağı düşünülerek kullanım gerçekleşmişse talebin Kuruma sunulmasından önceki üç ay içinde gerçekleşen kullanım dikkate alınmaz. İptal hâlleri, markanın tescil edildiği bir kısım mal veya hizmete ilişkin bulunuyorsa, sadece o mal veya hizmet yönünden kısmi iptale karar verilir. Marka örneğini değiştirecek biçimde iptal kararı verilemez. İptal incelemesi sırasında hak sahibinin değişmesi hâlinde, sicilde hak sahibi olarak görünen kişiye karşı işlemlere devam edilir. 

 

İPTAL TALEPLERİNE KARŞI MARKA SAHİPLERİ NE YAPMALIDIR?

İptal talepleri, iptali istenen markanın sahibine tebliğ edilir. Marka sahibi bir ay içinde talebe ilişkin delillerini ve cevaplarını Kuruma sunar. Söz konusu bir aylık süre içinde talep edilmesi hâlinde Kurum bir aya kadar ek süre verir. Kurum gerekli gördüğü takdirde ek bilgi ve belge sunulmasını isteyebilir. Kurum, iddia ve savunmalar ile sunulan deliller çerçevesinde dosya üzerinden kararını verir.

 

MARKA İPTALİ KARARI NE ZAMANDAN İTİBAREN GEÇELİDİR?

Markanın iptaline karar verilmesi hâlinde bu karar, iptal talebinin Kuruma sunulduğu tarihten itibaren etkilidir. Ancak talep üzerine, iptal hâllerinin daha önceki bir tarihte doğmuş olması hâlinde iptal kararının bu tarihten itibaren etkili olacağına karar verilebilir. 

 

MARKANIN HÜKÜMSÜZLÜĞÜ VE İPTALİ KARARLARININ SONUCU NEDİR ?

Markanın hükümsüzlüğüne veya iptaline ilişkin kesinleşmiş kararlar, herkese karşı hüküm doğurur.  Hükümsüzlük kararının kesinleşmesinden sonra mahkeme, bu kararı Kuruma resen gönderir. Hükümsüzlük veya iptal kararının kesinleşmesinden sonra marka sicilden terkin edilir ve durum Bültende yayımlanır.

 

MARKA HAKKINDAN VAZGEÇME NEDİR VE NASIL YAPILIR?

Marka sahibinin kuruma çeşitli belgeler ile yapacağı başvuru ile markanın tescil kapsamındaki mal veya hizmetlerin tamamından veya bir kısmından vazgeçmesidir.

 

MARKA HAKKINDAN VAZGEÇİLMESİ İÇİN VERİLMESİ ZORUNLUDUR BELGELER

a) Vazgeçilmek istenen markanın tescil numarası ile markanın tescil kapsamındaki mal veya hizmetlerin bir kısmından vazgeçilecek ise bu malların veya hizmetlerin sınıf numaraları da belirtilerek listelenmiş halini içeren talep formu.

b) Talep vekil tarafından yapılmış ise vazgeçme yetkilerini açıkça içeren vekâletname.

c) Sicile kayıtlı hak sahipleri tarafından marka hakkından vazgeçmeyi onaylayan beyan.

ç) Talep eden marka sahibi tüzel kişi ise noter onaylı imza sirküleri veya söz konusu sirkülerin noter onaylı örneği.

d) Talep eden marka sahibi gerçek kişi ise noter onaylı imza beyannamesi veya söz konusu beyannamenin noter onaylı örneği.

Usulüne uygun olarak yapılmış vazgeçme nedeniyle marka hakkının sona ermesi Bültende yayımlanır. Birden fazla marka sahibinin olması durumunda marka hakkından vazgeçilmesi talebi tüm sahipler tarafından imzalanır. ortak temsilci olan kişinin diğer hak sahipleri adına marka hakkından vazgeçilmesi talebini imzalama yetkisi yoktur.

 

 MARKA HAKKINA TECAVÜZ SAYILAN HALLER NELERDİR?

a) Marka sahibinin izni olmaksızın, Marka tescilinden doğan hakları kullanmak.

b) Marka sahibinin izni olmaksızın, markayı veya ayırt edilemeyecek kadar benzerini kullanmak suretiyle markayı taklit etmek.

c) Markayı veya ayırt edilemeyecek kadar benzerini kullanmak suretiyle markanın taklit edildiğini bildiği veya bilmesi gerektiği hâlde tecavüz yoluyla kullanılan markayı taşıyan ürünleri satmak, dağıtmak, başka bir şekilde ticaret alanına çıkarmak, ithal işlemine tabi tutmak, ihraç etmek, ticari amaçla elde bulundurmak veya bu ürüne dair sözleşme yapmak için öneride bulunmak.

 ç) Marka sahibi tarafından lisans yoluyla verilmiş hakları izinsiz genişletmek veya bu hakları üçüncü kişilere devretmek.

 

 MARKA HAKKINA TECAVÜZ SONUCU UYGULANACAK CEZAİ YAPTIRIMLAR ?

(1) Başkasına ait marka hakkına iktibas veya iltibas suretiyle tecavüz ederek mal üreten veya hizmet sunan, satışa arz eden veya satan, ithal ya da ihraç eden, ticari amaçla satın alan, bulunduran, nakleden veya depolayan kişi bir yıldan üç yıla kadar hapis ve yirmi bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır. 

(2) Marka koruması olduğunu belirten işareti mal veya ambalaj üzerinden yetkisi olmadan kaldıran kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır. 

(3) Yetkisi olmadığı hâlde başkasına ait marka hakkı üzerinde devretmek, lisans veya rehin vermek suretiyle tasarrufta bulunan kişi iki yıldan dört yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır.

 (4) Bu maddede yer alan suçların bir tüzel kişinin faaliyeti çerçevesinde işlenmesi hâlinde ayrıca bunlara özgü güvenlik tedbirlerine hükmolunur.

(5) Bu maddede yer alan suçlardan dolayı cezaya hükmedebilmek için markanın Türkiye’de tescilli olması şarttır.

 (6) Bu maddede yer alan suçların soruşturulması ve kovuşturulması şikâyete bağlıdır.

 
 
 

2 Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
Berat
2 gün önce
Rated 5 out of 5 stars.

Ellerine sağlık, çol verimli bir yazı olmuş

Like

Guest
4 gün önce
Rated 5 out of 5 stars.

Elinize sağlık

Like
  • Whatsapp
bottom of page